Woningpas

//Woningpas
Woningpas2019-01-06T16:33:20+02:00

De Woningpas: de digitale identiteitskaart van je woning

Loading...

Wil je een eigen woning kopen, verkopen, bouwen of verbouwen? Daar komen heel wat administratieve verplichtingen aan te pas. Je moet een EPC/ EPB hebben, keuring elektrische installatie, bodemattest, keuring van de verwarmingsketel, … en nog zo veel meer. Als je er niet in thuis bent, is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen en je blijft steeds onzeker of je toch niet iets over het hoofd hebt gezien. Daar kan de woningpas mee helpen.

De woningpas toont je in een oogopslag de belangrijkste informatie over jouw specifieke woning in een handig overzicht. De woningpas moet trouwens niet aangevraagd te worden, deze is voor elke woning reeds beschikbaar gesteld op woningpas.vlaanderen.be.

Als we bijvoorbeeld uitgaan van het scenario dat je je huis wil verkopen: dan klik je gewoon op “ik wil verkopen” en dan zie je alle documenten die gevraagd worden bij een verkoop.

Hieronder enkele screenshots van mijn woningpas, om het allemaal wat duidelijker te maken.

De attesten zijn ingedeeld in 3 delen, namelijk wat je moet voorzien VOOR de verkoop, TIJDENS de verkoop en NA de verkoop.

Zoals je ziet is er maar 1 document verplicht voor de verkoop en dit is het EPC. In mijn geval is dit in orde, dus als ik mijn woning te koop zou willen stellen, moet ik dit niet opnieuw voorzien. Ik kan dus met een gerust hart beginnen aan de verkoop. Indien het EPC niet opgemaakt is, mag de woning dus niet te koop of te huur gezet worden. Houd daar zeker rekening mee als je een woning verkoopt of verhuurt, want er staan hier wel degelijk boetes op. Dus zorg zeker dat je deze vermijdt!

Het belangrijkste stuk gebeurt uiteraard tijdens de verkoop, dit is namelijk het moment waarop de overeenkomst gesloten wordt. Hieronder vind je de volledige lijst, alsook of ze verplicht zijn en wie de verantwoordelijke is om het document te voorzien.

Na de verkoop zijn geen documenten meer in orde te brengen voor de verkoper. De koper zal hier bijvoorbeeld wel nog binnen 18 maanden zijn elektrische installatie moeten laten keuren, in geval deze opmerkingen vertoonde op moment van de aankoop.

Zoals je ziet staan al deze attesten voorlopig nog niet in de woningpas. De woningpas is echter nog maar nieuw en zal stelselmatig worden uitgebreid. Het kan dus zijn dat we hier binnen enkele jaren een heel ander beeld zullen krijgen.

Op dit moment kun je enkel je eigen woningpas raadplegen, maar in de toekomst zal het mogelijk worden om de woningpas te delen met derden. Dat kan handig zijn voor bouwpartners, je notaris of makelaar. Op deze manier hebben ze immers steeds alle nodige documenten bij de hand. Het kan ook interessant zijn om kandidaat kopers of huurders toegang te geven tot je woningpas, zo kun je in alle transparantie samen tot een overeenkomst komen.

Benieuwd naar je eigen woningpas? Check deze gerust meteen zelf eens via woningpas.vlaanderen.be !